Senegal: demonstranten steunen oppositieleider in aanloop naar proces

Schermafbeelding © Senegal7 / YouTube

360 Magazine

| Amsterdam | 15 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Senegal: demonstranten steunen oppositieleider in aanloop naar proces

» Honduras wil betrekkingen aanknopen met China

‘Politiek proces’ tegen Ousmane Sonko

‘Honderden demonstranten gingen dinsdag de straat op [in Dakar] om vreedzaam hun steun te betuigen’ voor oppositieleider Ousmane Sonko, bericht The Independent. Donderdag begint een rechtszaak tegen Sonko wegens smaad, belediging en valsheid in geschrifte.

De zaak komt voort uit beschuldigingen die Sonko eind vorig jaar tijdens een persconferentie tegen de minister van Toerisme heeft geuit. Hij beweerde dat de minister 47 miljoen dollar van een overheidsinstantie zou hebben gestolen.

Sonko‘s aanhangers zien de aanklachten als een poging om zijn politieke carrière te saboteren

Sonko’s aanhangers zien de aanklachten tegen hem als de zoveelste poging om de politieke carrière van de oppositieleider te saboteren, ‘inclusief zijn kandidatuur voor het presidentschap van 2024’, aldus de krant, en spreken van een ‘politiek proces’. Sonko werd derde bij de presidentsverkiezingen van 2019 en heeft president Macky Sall opgeroepen publiekelijk te verklaren dat hij geen derde termijn ambieert.

De regeringspartij zegt dat Sall zich kandidaat mag stellen na een grondwetswijziging in 2016 – die werd doorgevoerd terwijl Sall president was – waarbij de presidentiële termijn werd gewijzigd in vijf jaar.

Ousmane Sonko staat zijn aanhangers te woord in aanloop naar het proces. © Senegal7 / YouTube

Lees ook:

Recent verschenen