Venezolaanse migranten gerepatrieerd uit Chili na crisis

© Agustin Mercado/AP

360 Magazine

| Amsterdam | 05 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Vier Proud Boys-leden veroordeeld voor rol in Capitoolbestorming

» Gemenebestlanden willen af van Britse koningshuis

Honderden migranten gestrand aan de grens met Peru

Na dagen van intensief diplomatiek overleg tussen Chili, Peru en Venezuela lijkt er een einde te komen aan de problemen waarin gestrande Venezolaanse migranten aan de grens met Peru zich bevinden. Volgens het Chileense Bíobío gaat de Venezolaanse regering een vliegtuig naar Chili sturen om honderden migranten te repatriëren. Peru heeft daarnaast toegezegd dat migranten uit Haïti en Colombia doorgang krijgen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Honderden migranten uit Venezuela, Colombia en Haïti, die de afgelopen weken Chili wilden verlaten vanwege de uitzichtloze situatie voor migranten in het land, probeerden naar het noorden te reizen, maar werden tegengehouden aan de grens met Peru. Dat land had de noodtoestand afgekondigd vanwege de grote aantallen illegale migranten die door het land reisden. Zo werd het Peruaanse leger ingezet om migranten tegen te houden.

Hele families strandden vervolgens aan de grens, die in de onherbergzame Atacamawoestijn ligt, waar de temperaturen ’s nachts dalen tot ver onder het vriespunt en het overdag juist zeer heet is. Omdat veel migranten geen water of onderdak hadden, riepen mensenrechtenorganisaties beide regeringen op snel met een oplossing te komen. De Chileense autoriteiten noemen de repatriëringsvluchten een grote stap, maar geen oplossing voor de crisis.

Lees ook:

Recent verschenen