Vier Proud Boys-leden veroordeeld voor rol in Capitoolbestorming

© Pedro Portal/Miami Herald

360 Magazine

| Amsterdam | 05 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Gemenebestlanden willen af van Britse koningshuis

» Venezolaanse migranten gerepatrieerd uit Chili na crisis

Onder meer de leider van de extreemrechtse groep is veroordeeld

Vier voormalig leden van de extreemrechtse groepering Proud Boys zijn in de Verenigde Staten veroordeeld voor hun rol in de bestorming van het Capitool. Dat schrijft The Washington Post. Hen wordt opruiing en samenzwering tegen de staat ten laste gelegd en ze kunnen tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Proud Boys zijn een groep zeer conservatieve aanhangers van oud-president Trump, die geweld niet afzweren en de huidige president Joe Biden niet erkennen. Ze zouden rond de bestorming van het Amerikaanse Congres berichten naar elkaar hebben verstuurd waarin ze leken aan te sturen op geweld. Eerder werden zes leden van de extreemrechtse Oath Keepers veroordeeld voor hun rol in de bestorming.

Er lopen ook nog onderzoeken en rechtszaken naar Donald Trump en andere leden van zijn staf voor hun rol bij de bestorming. Zo verdenken onderzoekers Trump ervan zijn aanhang te hebben opgestookt naar het Capitool te marcheren en op het moment dat de bestorming plaatsvond niet te hebben ingegrepen. Enkele advocaten van de Proud Boys gebruikten die verdediging deze week om hun cliënten vrij te pleiten.

Lees ook:

Recent verschenen