Militieleider schuldig bevonden in Capitool-proces

© Dana Verkouteren via AP

360 Magazine

| Amsterdam | 30 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Qatar: 400 tot 500 mensen omgekomen bij bouw stadions

» Belarussische oppositieleider op intensive care

De leider van de Oath Keepers kan tot 20 jaar celstraf krijgen

Een jury in de Verenigde Staten heeft de leider van de extreemrechtse militie Oath Keepers dinsdag schuldig bevonden aan opruiing, schrijft The New York Times. Volgens de jury heeft Stewart Rhodes een organiserende rol gespeeld in de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari. De radicale leider kan tot twintig jaar celstraf krijgen.

Rhodes richtte de Oath Keepers, waarin met name veteranen uit het Amerikaanse leger dienen, in 2009 op, officieel met het doel de Amerikaanse fundamenten te beschermen. Dit doen zij door zwaarbewapend op te komen dagen bij bijvoorbeeld campagne-evenementen. Rhodes zou zich met zijn militieleden hebben klaargemaakt in een hotel in Virginia om, indien nodig, het Capitool met wapens te bezetten.

In de nasleep van de Capitoolbestorming staan circa negenhonderd mensen terecht die op een bepaalde manier hebben meegeholpen met de zware aanval. Rhodes geldt als een van de meest prominente verdachten. Hij zal zijn straf binnen enkele weken horen. Ook andere milities, zoals de Proud Boys, moeten nog in het beklaagdenbankje verschijnen.

Lees ook:

Recent verschenen