Nieuwe vernietigende onthullingen over actieve rol Trump bij bestorming Capitool

360 Magazine

| Amsterdam | 29 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Turkije akkoord met NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

» Colombia: Waarheidscommissie brengt rapport over half eeuw oorlogsmisdaden uit

‘Explosieve getuigenis’ van voormalig Witte Huis-medewerker

Tijdens een verrassingshoorzitting van de onderzoekscommissie over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, gaf Cassidy Hutchinson, de voormalig assistent van Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis, een gedetailleerd overzicht van het grillige optreden van de president op de dag van de opstand. Het verhaal van Hutchinson was ‘misschien wel de meest vernietigende getuigenis van de daden van een zittende president in de geschiedenis van de VS’, aldus Politico.

‘Het was een staatsgreep, en Trump was volledig van plan die uit te voeren’, kopt The Nation. Volgens Carl Hulse, correspondent Washington van The New York Times, was het meest schokkende moment van deze ‘directe, explosieve, filmische getuigenis’ toen de voormalig Witte Huis-medewerker ‘een uitzinnige president portretteerde’ die tegen zijn chauffeur van de geheime dienst schreeuwde: ‘Ik ben verdomme de president van de Verenigde Staten, breng me nu naar Capitol Hill!’

‘Trump wist dat zijn aanhangers gewapend waren en dat kon hem niets schelen’

De chauffeur had Trump zojuist uitgelegd dat het onmogelijk was om zijn veiligheid te garanderen te midden van een gewapende menigte. Geconfronteerd met deze weigering, heeft Trump vervolgens ‘geprobeerd het stuur over te nemen’, en hem zelfs de keel dicht geknepen, aldus de krant.

The Hill noemt nog vier andere ‘explosieve momenten’ die de zesentwintigjarige tijdens de verrassingshoorzitting naar voren bracht: ‘Trump wist dat zijn aanhangers gewapend waren en dat kon hem niets schelen’; hij vond dat zijn vicepresident Mike Pence ‘het verdiende om te worden opgehangen’; Mark Meadows en Rudy Giuliani ‘vroegen om een presidentieel pardon’ na 6 januari 2021; en tot slot had het staatshoofd vaak ‘woedeaanvallen’ waarbij hij soms ’zijn bord tegen een muur gooide’.

Deze onthullingen ‘kunnen uiterst problematische juridische gevolgen hebben’ voor Trump, aldus een strafrechtadvocaat die werd geïnterviewd door Fox News.

Lees ook:

Recent verschenen