Waarheidscommissie Colombia brengt rapport over half eeuw oorlogsmisdaden uit

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 29 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Turkije akkoord met NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

» Nieuwe vernietigende onthullingen over actieve rol Trump bij bestorming Capitool

Er werden bijna 15.000 interviews afgenomen

De Colombiaanse Waarheidscommissie heeft haar rapport over een halve eeuw van oorlogsmisdaden uitgebracht, meldt El Tiempo. Het document, dat ‘drie jaar, zes maanden en achtentwintig dagen’ na de oprichting van de Waarheidscommissie werd onthuld, ‘bevat de belangrijkste ophelderingen van wat er in het gewapende conflict is gebeurd (…) en aanbevelingen om (…) de wreedheden van de oorlog te voorkomen’, aldus de krant.

De Colombiaanse Burgeroorlog begon halverwege de jaren zestig. Oorzaak is een conflict tussen de regering van Colombia, paramilitaire groeperingen, misdaadsyndicaten en communistische guerrilla’s zoals de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

Om dit ‘luister-’ en ‘ophelderingsproces’ uit te voeren dat ‘de periode van 1958 tot 2016’ bestrijkt, werden zo’n ‘14.928 individuele en collectieve interviews’ afgenomen met ‘28.562 mensen, in Colombia en 23 andere landen’, aldus de krant. Een van de door El Nuevo Siglo genoemde mogelijkheden is de hervatting van de onderhandelingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de laatste actieve guerrillagroepering in het land.

Lees ook:

Recent verschenen