Turkije akkoord met NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 29 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Colombia: Waarheidscommissie brengt rapport over half eeuw oorlogsmisdaden uit

» Nieuwe vernietigende onthullingen over actieve rol Trump bij bestorming Capitool

Turkije heft veto tegen Finland en Zweden op

Turkije heeft zijn veto tegen de aanvragen van NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden opgeheven. Politico noemt het ‘een doorbraak’ die ‘de weg vrijmaakt’ voor hun toetreding tot het militaire bondgenootschap en die ‘een slag toedient aan de Russische ambitie om de uitbreiding van de NAVO tegen te gaan met zijn oorlog in Oekraïne’.  

Na weken van besprekingen hebben de drie landen dinsdagavond in Madrid een memorandum van overeenstemming ondertekend, voorafgaand aan een driedaagse topontmoeting van NAVO-leiders.

De inval van Rusland in Oekraïne leidde in Noord-Europa tot andere gedachten over de NAVO, met als gevolg dat Finland en Zweden medio mei formeel het lidmaatschap aanvroegen. Aanvankelijk was Turkije tegen, omdat het zich zorgen maakte over de vermeende steun van beide landen aan Koerdische groeperingen. Met deze overeenkomst verbinden Helsinki en Stockholm zich ertoe ‘Turkije volledig te steunen tegen bedreigingen van de nationale veiligheid’, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.  

Lees ook:

Recent verschenen