Gemenebestlanden willen af van Britse koningshuis

© Orlando Barria/EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 05 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Venezolaanse migranten gerepatrieerd uit Chili na crisis

» Vier Proud Boys-leden veroordeeld voor rol in Capitoolbestorming

Onder meer Belize en Jamaica willen een republiek worden

Enkele dagen voor de kroning van Charles II in het Verenigd Koninkrijk, spreken steeds meer landen in het Gemenebest zich uit voor een vertrek. Autoriteiten in Belize en Jamaica spraken zich op donderdag beiden uit af te willen van het Britse koningshuis, schrijft The Guardian. Ook Nieuw-Zeeland, de Bahama’s en Antigua en Barbuda willen vertrekken uit de groep van Commonwealth Realms-landen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Gemenebest is een vrijwillig samenwerkingsverband van landen, die haast allemaal voormalige koloniën van Engeland zijn. Binnen deze groep zijn er de commonwealth realms, die nog steeds de Britse monarch als staatshoofd hebben. Steeds meer landen willen echter af van deze constructie, die zij als een koloniale erfenis ervaren.

Zo zegt premier van Belize Johnny Briceño dat de kans vrij groot is dat het land uit het Gemenebest stapt. De Jamaicaanse minister van Juridische en Constitutionele Zaken Marlene Malahoo Forte gaf in een interview aan een grondwetshervorming te willen voorstellen. Met dit voorstel zou Jamaica een republiek worden.

Lees ook:

Recent verschenen
Untitled design 1

De beste non-fictie van juni

360 Magazine | Amsterdam
Rebels copy

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
richard gad 1 baby reindeer 6617fce47e58e

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam