Chili: verpletterende overwinning voor linkse presidentskandidaat Boric

© Elvis Gonzalez / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 21 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ghana gaat ongevaccineerde reizigers beboeten

» Egypte: vijf jaar gevangenis voor mensenrechtenactivist Alaa Abdel Fattah

Boric verslaat extreemrechtse Kast en wordt jongste president ooit

Gabriel Boric, een vijfendertigjarige voormalige studentenleider en kandidaat van de linkse coalitie, heeft op zondag 19 december de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen met bijna 56 procent van de stemmen tegen de extreemrechtse kandidaat José Antonio Kast.

‘Ik zal de president van alle Chilenen zijn’, verzekerde Gabriel Boric, tijdens de traditionele ontmoeting tussen de verkozen president en de aftredende president, kort na de officiële bekendmaking van de resultaten. ‘Ik wil dat u en het Chileense volk weten dat ik mijn best zal doen om deze formidabele uitdaging aan te gaan’, voegde hij eraan toe, volgens de Chileense website The Clinic.

‘Boric wordt geconfronteerd met een complexe politieke situatie met veel onzekerheden’

De leider van de linkse coalitie, die varieert van communisten tot gematigd links, benadrukte dat ongelijkheid de economische groei ondermijnt. ‘Alleen met sociale cohesie, en door samen tot oplossingen te komen en een gemeenschappelijk doel te delen, zullen we in staat zijn vooruitgang te boeken in de richting van echte en duurzame ontwikkeling, voor alle Chileense gezinnen’, zei hij volgens 24horas, na een verkiezingscampagne die even gepolariseerd was als altijd.

‘Constructieve samenwerking‘

Met bijna 56 procent van de stemmen, tegen 44 procent voor zijn tegenstander José Antonio Kast, logenstrafte Gabriel Boric de peilingen, die een zeer krappe verkiezingsstrijd voorspelden. Gesterkt door een opkomst van meer dan 55 procent – de hoogste sinds het einde van de opkomstplicht in 2012 – is hij ook de president met de meeste stemmen in de Chileense geschiedenis, en de jongste.

Kast, die er geen geheim van had gemaakt dat hij bij een nederlaag juridische stappen zou ondernemen, moest zijn enthousiasme temperen na de verpletterende overwinning van zijn tegenstander, die hij iets meer dan een uur na het sluiten van de stembussen feliciteerde, aldus Infobae. ‘Ik sprak net met Gabriel Boric en feliciteerde hem met zijn grote triomf’, schreef Kast op Twitter. ‘Vanaf vandaag is hij de gekozen president van Chili, en hij verdient al ons respect en een constructieve samenwerking.’

De huidige president Piñera, wiens populariteit de afgelopen weken tussen 15 en 20 procent schommelde, waarschuwde zijn opvolger voor de moeilijkheden die in het verschiet liggen, meldt La Tercera. ‘Het leven is niet gemakkelijk, en regeren is erg moeilijk’, zei hij. ‘Daarom wens ik Gabriel Boric en de nieuwe regering wijsheid, voorzichtigheid, veerkracht, kracht en gematigdheid toe, waarden die even belangrijk als fundamenteel zijn om ons land te leiden.’

‘Boric wordt geconfronteerd met een complexe politieke situatie die wordt gekenmerkt door de totstandkoming van een nieuwe grondwet, het ontbreken van parlementaire meerderheden om de regeerbaarheid te waarborgen en onzekere economische vooruitzichten’, stelt elDario.es.

Lees ook:

Recent verschenen