Chili: extreemrechtse kandidaat wint eerste ronde presidentsverkiezingen

© Esteban Felix / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 23 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Chinese vastgoedmarkt maakt ongekende inzinking mee

»Afgezette premier Soedan weer aan de macht na akkoord met leger

Chileens electoraat verdeeld tussen extreemrechts en links

In de eerste ronde van de Chileense presidentsverkiezingen zijn twee kandidaten van tegenovergestelde zijden van het politieke spectrum, José Antonio Kast (uiterst rechts) en Gabriel Boric (links), zondagavond als winnaars uit de bus gekomen, schrijft El País.

José Antonio Kast, een vijfenvijftigjarige voormalig volksvertegenwoordiger en advocaat, heeft 27,95 procent van de stemmen behaald, iets meer dan Gabriel Boric, een vijfendertigjarige voormalig studentenleider en parlementslid, die 25,71 procent procent van de stemmen kreeg.

‘Dit is een belangrijk moment’ voor beide mannen ‘aangezien Kast en Boric niet behoren tot de twee politieke krachten [rechts en centrum-links] die, sinds de terugkeer naar de democratie in Chili, het land hebben geregeerd’, aldus het Chileense dagblad La Tercera.

‘Kast is een vroom katholiek, vader van negen kinderen, tegenstander van het homohuwelijk, abortus en politieke correctheid’

Chili bevindt zich in roerige politieke tijden, twee jaar nadat tienduizenden demonstranten de straat op gingen om een rechtvaardiger samenleving te eisen. Inmiddels is er een grondwettelijke vergadering gekozen die een nieuwe grondwet moet opstellen. De oude grondwet stamt nog uit de tijd van de voormalige dictator Augusto Pinochet (1974-1990).

‘Je kunt je afvragen waarom we na de roep van de straat om meer sociale rechtvaardigheid en gelijkheid een figuur als Kast zien opduiken, een politieke mix van Bolsonaro en Milei [een ultraliberale Argentijnse afgevaardigde]’, merkt het Argentijnse dagblad Página 12 op.

José Antonio Kast is een ‘vroom katholiek, vader van negen kinderen, tegenstander van het homohuwelijk, abortus en politieke correctheid’, zo typeert The Guardian de presidentskandidaat. Hij heeft beloofd de criminaliteit hard aan te pakken en prees de neoliberale ‘economische erfenis’ van dictator Augusto Pinochet.

Lees ook:

Recent verschenen