China prijst ‘historisch sterke betrekkingen’ met Rusland

© Sergei Karpukhin / Sputnik / AFP

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 28 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Biden en Trump winnen voorverkiezingen in Michigan

» Apple stopt met zijn zelfrijdende elektrische auto

China en Rusland werken meer samen door westerse sancties

China heeft de loftrompet gestoken over de ‘historisch sterke betrekkingen’ met Rusland en roept op tot samenwerking op het gebied van veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in de regio Azië-Pacific. Dat schrijft Al Jazeera. China en Rusland moeten een ‘betere rol spelen als anker van stabiliteit in de veranderende omstandigheden van deze eeuw’, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing in een verklaring die woensdag werd uitgegeven na een bezoek aan Moskou van de viceminister van Buitenlandse Zaken Sun Weidong.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Hoewel Beijing op zijn hoede is om de banden met het Westen te beschadigen, heeft het geweigerd om de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen, en de betrekkingen tussen de twee BRICS-staten zijn warm gebleven te midden van de oorlog’, schrijft de Qatarese nieuwszender. Sun zei in de verklaring dat ‘onder de strategische leiding van president Xi Jinping en president Poetin (…) de betrekkingen tussen de twee landen nog nooit zo goed zijn geweest’.

De oorlog in Oekraïne is een van de redenen waarom Rusland en China de banden hebben aangehaald. Beijing heeft woedend gereageerd toen Chinese bedrijven door de Verenigde Staten en de Europese Unie op een zwarte lijst zijn gezet vanwege hun rol in het helpen van Rusland om handelssancties te omzeilen. Moskou heeft op zijn beurt naar Beijing gekeken als een cruciale economische reddingslijn te midden van de sancties, terwijl China heeft geprofiteerd van goedkope energie-import en toegang tot enorme natuurlijke hulpbronnen.

Recent verschenen