Colorado schrapt Donald Trump van het stembiljet

© Joshua Boucher/The State/TNS

The New York Times

| New York | Sterre Kilsdonk | 20 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïense leger vraagt om 450.000 nieuwe soldaten

» Bloemen produceren minder nectar vanwege insectentekort

De oud-president was betrokken bij een ‘opstand’

Het hoogste gerechtshof van Colorado oordeelde dinsdag dat voormalig president Donald Trump zijn ambt niet meer mag uitoefenen vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool begin 2021. Dat meldt The New York Times. De uitspraak heeft betrekking op de voorverkiezingen op 5 maart, wanneer Republikeinse kiezers hun kandidaat voor het presidentschap kiezen. Het is nog niet duidelijk wat de invloed zal zijn op de algemene verkiezingen volgend jaar. 

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Hooggerechtshof van Colorado oordeelde als eerste rechtbank dat een oud grondwetsartikel van toepassing is op de voormalig president. Deze wet sluit Amerikanen uit van een politieke functie die in opstand komen tegen de Grondwet nadat ze een eed hebben afgelegd om de Grondwet te verdedigen. ‘We zijn ons bewust van de omvang en het gewicht van de vragen die nu voor ons liggen’, schreven de betrokken rechters. ‘We zijn ons ook bewust van onze plicht om de wet toe te passen, zonder angst en zonder beïnvloed te worden door de reactie van het publiek.’

Het campagneteam van Trump zei dat het in beroep zou gaan bij het landelijke Hooggerechtshof tegen de beslissing. De rechters in Colorado hebben Trump hiervoor de mogelijkheid gegeven door hun definitieve uitspraak op zijn minst tot 4 januari uit te stellen. Dat is de vooravond van de deadline voor het drukken van de stembiljetten. Als het beroep niet snel wordt afgehandeld, zou de ex-president alsnog aan de voorverkiezingen kunnen meedoen. Als het landelijke Hooggerechtshof meegaat in de uitspraak van Colorado wordt Trumps deelname alsnog ongeldig verklaard. 

Recent verschenen