Oekraïense leger vraagt om 450.000 nieuwe soldaten

© Sergey Dolzhenko / EPA

Meduza

| Riga | Joep Harmsen | 20 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Bloemen produceren minder nectar vanwege insectentekort

» Colorado schrapt Donald Trump van het stembiljet

Zelensky: ‘Mobilisatie ligt erg gevoelig’

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hield dinsdag zijn eindejaarspersconferentie, waarin hij onder andere vertelde dat het leger om 450.000 nieuwe soldaten had gevraagd, meldt Meduza. Volgens Zelensky is de mobilisatie van nieuwe soldaten een dure en moeilijke kwestie voor Oekraïne. ‘Mobilisatie ligt erg gevoelig,’ zei de president tegen de pers in Kyiv.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zelensky zei dat hij meer argumenten nodig heeft om het verzoek van het leger in te willigen. ‘Ten eerste is het een kwestie van mensen, ten tweede is het een kwestie van eerlijkheid, het is een kwestie van defensiecapaciteit en het is een kwestie van financiën.’ Voor extra mobilisatie op deze schaal is ongeveer 500 miljard hryvnia (12,2 miljard euro) nodig. Het parlement zal zich hierover buigen, maar een definitief besluit is nog niet genomen.

Het is de vraag hoe honderdduizenden nieuwe soldaten moeten worden gerekruteerd in Oekraïne. Het land heeft nu al moeite om nieuwe strijders voor het leger te werven, aldus Süddeutsche Zeitung. Oekraïne geeft geen informatie over de huidige omvang van het leger. Voor de oorlog had het leger ongeveer 160.000 actieve soldaten. In november schatten Amerikaanse functionarissen dat ten minste 70.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen en 120.000 gewond zijn geraakt.

Zelensky zei verder dat hij niet verwacht dat de Verenigde Staten Oekraïne zullen ‘verraden’ en dat hij ervan uitgaat dat het Washington Kyiv financieel zal blijven steunen. Ook hoopt hij dat de Europese Unie ‘in de nabije toekomst’ 50 miljard euro aan hulp zal vrijmaken.

Lees ook:

Recent verschenen