Zelensky krijgt gewenste steunpakket niet van de Republikeinen

© Mandel Ngan / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 13 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Relatie Biden-Netanyahu vertoont nieuwe scheuren

» Sunak neemt eerste stap in omstreden asielzoekerswet

De Republikeinen blijven het pakket blokkeren

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag zware tegenstand van de Republikeinen in de Senaat gekregen, toen hij lobbyde voor miljarden dollars aan extra Amerikaanse militaire hulp voor de oorlog tegen Rusland, meldt CNN. Zelensky was speciaal naar de VS gevlogen om extra gewicht in de schaal te leggen, maar het was niet genoeg.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op het Capitool benadrukte Zelensky de urgentie van meer Amerikaanse hulp om de Russische invasie te bestrijden en Europa te beschermen tegen een verdere opmars van Rusland. Maar hij slaagde er niet in om de Republikeinen te overtuigen van hun steun, die nodig was om nieuwe financiering aan te nemen. De Republikeinen willen pas instemmen met het steunpakket als de Amerikaanse regering strengere immigratiemaatregelen aan de grens met Mexico neemt.

Verschillende Republikeinen benadrukten dinsdag wel dat ze in principe vóór steun aan Oekraïne zijn, maar dat de Democratische partij hen daarvoor tegemoet moet komen. Zodra dat gebeurt, zei de Republikeinse fractie in de Senaat, zal er weer militaire hulp richting Oekraïne gaan.

Lees ook:

Recent verschenen