Relatie Biden-Netanyahu vertoont nieuwe scheuren

© Samir Jana / Hindustan Times

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 13 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Sunak neemt eerste stap in omstreden asielzoekerswet

» Zelensky krijgt gewenste steunpakket niet in Amerikaanse Senaat

Volgens de president verliest Israël internationale steun

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich dinsdag op een ongebruikelijk felle manier uitgelaten over de oorlog tussen Israël en Hamas door te zeggen dat Israël zijn internationale steun aan het verliezen is met de ‘willekeurige’ bombardementen op Gaza. Dat meldt The Guardian. Biden zei ook dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu van strategie moet veranderen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De opmerkingen van Biden, die hij maakte in een toespraak voor donateurs van zijn herverkiezingscampagne in 2024, waren zijn meest kritische tot nu toe over Netanyahu’s aanpak van de oorlog in Gaza. Ze staan in schril contrast met het beleid die de VS tot nu toe hebben gevoerd in de relatie met Israël. De nationale veiligheidsadviseur van de VS Jake Sullivan gaat binnenkort naar Israël voor besprekingen met het Israëlische oorlogskabinet.

Netanyahu zei dinsdag in een verklaring dat Israël ‘volledige steun’ had gekregen van de VS voor zijn grondinvasie in Gaza en dat Washington ‘internationale druk om de oorlog te stoppen’ had geblokkeerd. Volgens de premier is er echter ‘onenigheid over “het leven na Hamas” en ik hoop dat we ook hier overeenstemming zullen bereiken’.

Lees ook:

Recent verschenen