Zelensky bezoekt Biden vanwege vastgelopen hulpakkoord

© IMAGO / Kantoor van de Oekraïense president

CNN

| Atlanta | Sterre Kilsdonk | 11 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Historisch lage opkomst bij verkiezingen Hongkong

» Polen: PiS-regering maakt na acht jaar plaats voor Donald Tusk 

Republikeinen willen strenger immigratiebeleid in ruil voor noodsteun Oekraïne 

De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt dinsdag zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky in het Witte Huis. Het bezoek van Zelensky komt op een cruciaal moment in de onderhandelingen over noodhulp aan Oekraïne, zo schrijft CNN. Het Congres lijkt namelijk niet dichter bij een akkoord te zijn gekomen over een noodhulppakket aan Oekraïne en Israël.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het door de regering voorgestelde hulppakket van 106 miljard dollar omvat ongeveer 60 miljard dollar steun voor de verdediging van Oekraïne tegen Rusland. Maar de Republikeinen eisen in ruil voor hun steun een strenger grens- en immigratiebeleid. Als het Congres niet voor de feestdagen tot een akkoord komt, zal het Witte Huis moeilijke keuzes moeten maken over het leveren van militaire steun aan bondgenoten zoals Oekraïne, wat mogelijk ten koste gaat van de militaire paraatheid van de VS. 

Biden zei dat hij bereid was om ‘belangrijke compromissen te sluiten over grensbewaking’ en gaf toe dat het immigratiesysteem van het land ‘kapot’ is, maar voegde eraan toe dat de situatie van Oekraïne te kritiek is om te wachten. Eerder deze maand zei de president nog: ‘De geschiedenis zal hard oordelen over degenen die de vrijheid de rug toekeren, we kunnen Poetin niet laten winnen.’

Recent verschenen