Historisch lage opkomst bij verkiezingen Hongkong

© Louise Delmotte / AP Photo

Financial Times

| Londen | Joep Harmsen | 11 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Polen: PiS-regering maakt na acht jaar plaats voor Donald Tusk 

» Zelensky bezoekt Biden vanwege vastgelopen hulpakkoord

Oppositiekandidaten waren uitgesloten van deelname

Tijdens de lokale verkiezingen in Hongkong van zondag zijn slechts 27,5 procent van de kiesgerechtigde Hongkongers gaan stemmen. Kiezers konden slechts stemmen op ‘patriottische’ kandidaten, wat betekende dat kandidaten van de oppositie waren uitgesloten. Dat resulteerde in de laagste opkomst ooit in Hongkong.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Een klap voor de officiële inspanningen om de Chinese visie op het bestuur van het gebied te legitimeren’, schrijft The Financial Times. Volgens de Britse zakenkrant toont de opkomst de geringe publieke steun ‘voor de door Xi Jinping opgelegde politieke orde’ aan. Bij de verkiezingen in 2019 was de opkomst nog 71,2 procent, toen oppositiekandidaten met een straatlengte voorsprong wonnen.

Veel prodemocratische Hongkongers zijn niet naar de stembus gegaan nadat het aantal direct verkozen districtsraadsleden was teruggebracht tot minder dan 20 procent van de 470 zetels, tegenover 94 procent in 2019. De rest wordt gekozen door commissies of door de leider van de stad, John Lee. Kandidaten die werden beschouwd als ontrouw aan Beijing werden ook uitgesloten van deelname.

‘De herziening van de kieswet maakt deel uit van een bredere aanpak van het ooit zo vrije financiële centrum na de prodemocratische protesten in 2019’, aldus FT. ‘Veel maatschappelijke organisaties zijn gestopt met hun activiteiten, een ingrijpende nationale veiligheidswet heeft bijna alle afwijkende meningen het zwijgen opgelegd en de meeste activisten van de oppositie zitten in de gevangenis of zijn de stad ontvlucht.’

Lees ook:

Recent verschenen