Polen: PiS-regering maakt na acht jaar plaats voor Donald Tusk 

© Attila Husejnow / SOPA Images

Politico

| Brussel | Sterre Kilsdonk | 11 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zelensky bezoekt Biden vanwege vastgelopen hulpakkoord

» Historisch lage opkomst bij verkiezingen Hongkong

Naar verwachting wordt de nieuwe regering woensdag beëdigd

Polen maakt zich op voor een regeringswisseling na het turbulente achtjarige bewind van PiS. Die partij gaat vandaag haar laatste dag in de regering tegemoet. Tegen de avond zal Donald Tusk naar verwachting de leiding hebben over een nieuwe regering, ‘die een revolutie belooft in zowel de binnenlandse politiek als in de relatie van Polen met de buitenwereld’, zo schrijft Politico

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Er moeten eerst nog een paar stappen gebeuren voordat Tusk de macht overneemt en naar eigen zeggen aan ‘een grote schoonmaak’ begint. Premier Mateusz Morawiecki, die sinds 2017 aan het hoofd staat van de PiS-regering, houdt in de ochtend een toespraak voor het parlement. In de middag houdt de Sjem, het Poolse lagerhuis, een vertrouwensstemming die Morawiecki zeker zal verliezen, aangezien zijn partij 191 zetels heeft in het 460 leden tellende parlement, terwijl het coalitieblok van oppositiepartijen 248 zetels telt. Daarna nomineert het parlement naar verwachting Donald Tusk voor het premierschap. Dat besluit zal dan worden bevestigd door een stemming in het parlement later op maandag. Op dinsdagochtend presenteert Tusk zijn kabinet aan het parlement en zet hij zijn regeringsprogramma uiteen.

Een woordvoerder van Duda heeft gezegd dat de president bereid is om de nieuwe regering woensdagochtend te beëdigen. Als het kan, wil Tusk woensdagavond aanwezig zijn bij de EU-Balkan-top. Ook wil hij donderdag in Brussel zijn voor het begin van de top van EU-leiders waar hij ‘een drastische verandering in de Warschause benadering van Brussel zal inluiden en zal proberen een einde te maken aan acht jaar conflict’, aldus Politico.

Recent verschenen
GettyImages 1523492057

Journalistiek in Iran levensgevaarlijk

New Lines Magazine | Washington
Schermafbeelding 2024 02 29 om 15.05.00

De beste non-fictie van maart

360 Magazine | Amsterdam
Bye Bye Tiberias @@. V1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam