Cuba maakt melding van rekrutering huurlingen door Rusland

© Phill Magakoe / AFP

The Moscow Times

| Moskou | Boris van der Spek | 06 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zweedse ambtenaar al anderhalf jaar vast in Teheran

» Weer lange gevangenisstraf voor betrokkene Capitoolbestorming

Volgens Cuba worden Cubanen gedwongen te vechten in Oekraïne

Rusland rekruteert Cubanen in Cuba en Rusland om te vechten in Oekraïne. Daarnaast worden Cubanen met valse beloften de oorlog in gelokt, en eenmaal daar, worden ze mishandeld of gedwongen door te vechten, terwijl hun paspoort is ingenomen. Dat meldt The Moscow Times dinsdag.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Cubanen zouden worden benaderd via sociale media en maandsalarissen van ruim tweeduizend dollar en een Russisch paspoort in het vooruitzicht gesteld worden. In een video, die circuleert op sociale media, zijn twee jonge Cubanen te zien die zeggen dat ze zich opgaven om loopgraven te graven, maar dat ze worden ingezet om te vechten aan de frontlinie.

Cuba heeft hoogst verontwaardigd gereageerd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het land geen onderdeel in de oorlog in Oekraïne en kan geen enkel land huurlingen ronselen op hun grondgebied. Ze hebben strafrechtelijke procedures aangekondigd tegen betrokkenen. De felle reactie is opmerkelijk, gezien de historisch nauwe banden tussen de twee landen en de steun die Cuba tot nu toe heeft uitgesproken voor Rusland in hun strijd tegen Oekraïne.

Lees ook:

Recent verschenen