De breuklijnen in de Russische samenleving waren een voorbode van de aanslag

© Yaroslav Chingayev) / Moscow News Agency via AP

The Atlantic

| Boston | Graeme Wood | 01 april 2024

Zoals kenmerkend is voor een autoritaire staat, verspreiden in Rusland de geruchten over de mogelijke daders van de recente aanslag in Moskou zich razendsnel. Gezien de geschiedenis van Rusland en IS is het echter uiterst geloofwaardig dat IS achter de aanslag zit.

Tien jaar geleden, toen buitenlandse strijders Syrië binnenstroomden, werd de hoofdstad van Islamitische Staat, Raqqa, een soort Epcot [attractiepark in de Verenigde Staten] van de wereldwijde jihad: nieuwkomers uit verschillende landen klonterden samen binnen hun nationale groepen. Als je pas uit Frankrijk was aangekomen of gewoon wilde weten waar je een croissant kon krijgen, kon je naar een café vol Fransen gaan en het vragen. Uit verre landen als Chili en Japan trokken tienduizenden buitenlandse strijders naar de stad. Rusland leverde volgens president Vladimir Poetin maar liefst vierduizend mensen, die zich niet bezighielden met croissants bakken maar met oorlogsvoering. De enige landen die vergelijkbare aantallen leverden waren Tunesië en Turkije.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid