De geest van Mugabe waart nog rond in Zimbabwe

NewsDay

| Learnmore Zuze | 21 augustus 2018

Zimbabwe heeft een nieuwe regering gekozen, na 38 jaar door Robert Mugabe te zijn geleid. Emmerson Mnangagwa wacht de herculestaak de economie uit het slop te trekken.

Er is veel gebeurd sinds de parlements- en presidentsverkiezingen van 30 juli – begrijpelijke én onbegrijpelijke dingen – maar dat de overwinning van Emmerson Mnangagwa omstreden is, staat als een paal boven water. Het is natuurlijk onbestaanbaar dat oppositieleider Nelson Chamisa van de MDC Alliance bij de parlementsverkiezingen in de provincie Masvingo, bijvoorbeeld, nauwelijks stemmen binnenhaalde, terwijl op diezelfde dag bij de presidentsverkiezingen in diezelfde provincie massaal op hem werd gestemd. Ieder weldenkend mens begrijpt dat zulke uitkomsten de wil van het volk niet representeren. Met name op het platteland, waar sprake was van veel intimidatie, waart de geest van oud-president Robert Mugabe nog rond, tot afgrijzen van velen die op verandering hadden gehoopt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid