De gemaskerde wrekers van de Mexicaanse straat

Lucha libre, vrij worstelen, is al honderd jaar populair volksvermaak in Mexico. Maar de sport gaat met zijn tijd mee. Er zijn tegenwoordig ook vrouwelijke en transgendervechters, en je kunt erop afstuderen aan de universiteit. Zelfs de gringos vinden het leuk.

Klein en gedrongen, zijn gezicht verborgen achter een verguld masker, troont El Padrino (De Peetvader) voor de kapel die is gewijd aan la Santa Muerte, de godin die waakt over de verschoppelingen en die door de kartels is geadopteerd. Hij kijkt naar de mannen die op het plein het geraamte van een grote ijzeren vierhoek in elkaar zetten. Onder de donkere hemel versmelt het bouwwerk, dat een ring afbakent, volmaakt met het betonnen landschap van Apatlaco, een volkswijk in het hart van het arrondissement Iztapalapa, de armste van Mexico-Stad, met de meeste werklozen. Ter gelegenheid van de Dag van de Doden trakteert de oude strijder zijn wijk op een potje l_ucha libre_, vrij worstelen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid