De gestoorde geest

| Eric R. Kandel | 20 juli 2018

Eeuwenlang is er onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Maar in werkelijkheid bestaat er geen enkel verschil, zegt Nobelprijswinnend psychiater en neurowetenschapper Eric Kandel. Psychische problemen zijn neurologisch en neurologische psychisch. In het hoofdstuk over verslaving zet hij uiteen dat dat geen morele zwakte is, zoals lang werd aangenomen, maar een puur fysiek verschijnsel.

9. Het lustprincipe en keuzevrijheid: verslaving

Net zoals normale angst kan ontsporen en uitmonden in een posttraumatische stressstoornis, die maakt dat iemand zich niet meer staande kan houden in het dagelijks leven, kan onze normale hang naar prettige ervaringen uit de hand lopen, waardoor de hersenen te veel dopamine produceren met een verslaving als gevolg. Men kan verslaafd raken aan een bepaald middel, zoals drugs, alcohol of tabak, maar ook aan activiteiten, bijvoorbeeld gokken, eten of winkelen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid