De lange arm van de ’Ndrangheta

| Cesare Giuzzi   | 18 maart 2020

Lange tijd werd de ’Ndrangheta beschouwd als ouderwets – ‘een allegaartje van boerenfamilies en herders’ uit Calabrië – en genegeerd door de media. Die tijden zijn voorbij sinds de Calabrese maffia de Siciliaanse Cosa Nostra van de troon heeft gestoten. In de luwte werd een netwerk opgebouwd dat het hele land teistert.

De ene operatie na de andere. Een golf van 334 arrestaties in Vibo Valentia en elders in Europa. Vervolgens het nieuwe onderzoek dat de Piemontese regionale wethouder Roberto Rosso ten val brengt vanwege het kopen van stemmen van de maffia. Elke dag weer worden we geconfronteerd met grote en kleine onderzoeken naar de enorme macht van de Calabrese clans, die niet alleen het zuiden van Italië verstikken maar inmiddels ook al tientallen jaren geleden voet aan de grond hebben gekregen in het voor hen vruchtbaardere noorden, met name in Lombardije en Piemonte.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid