Verdeeld Duitsland 

Een bijeenkomst van de Duitse extreemrechtse partij 'Alternative fur Deutschland' (© Jens Schlueter / EPA)

The New Statesman

| Londen | Wolfgang Münchau | 04 januari 2024

Hoewel Duitsland in het verleden in menig crisis verzeild is geraakt, voorspelt journalist Wolfgang Münchau dat de huidige situatie van het verdeelde land stugger van aard is.

Sinds de Tweede Wereldoorlog maakte Duitsland ongeveer elke twintig jaar een crisis door die onoverkomelijk leek: eind jaren zestig, de eerste helft van de jaren tachtig, het begin van deze eeuw, en nu weer. Op het moment dat ze plaatsvonden, zagen de oude crises er uitzichtloos uit, maar toch kwam er een einde aan door een regeringswisseling of door hervormingen. De huidige crisis echter is fundamenteler van aard: ze heeft te maken met de rol van Duitsland in de wereld en met het economische groeimodel van het land. De regering heeft geen duidelijke hervormingsagenda om Duitsland hier doorheen te loodsen. En in de coulissen staat ook geen alternatieve regering of coalitie klaar die iets nieuws wil proberen. Dit keer is het dus anders.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid