Onrust in Duitsland na onverwachte districtwinst extreemrechtse AfD

© Ferdinand Merzbach / NEWS5 / AFP

Deutsche Welle

| Bonn | Boris van der Spek | 28 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Werk van Oostenrijkse schilder Klimt duurste schilderij ooit in Europa

» Poetin spreekt over Wagner en Prigozjin duikt op in Belarus

In het district wordt een onderzoek gestart naar de winst

In Duitsland is grote onrust ontstaat nadat de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) de lokale verkiezingen in een klein district heeft gewonnen, zo meldt Deutsche Welle. Het is voor het eerst dat het AfD een verkiezing in het land heeft gewonnen, en andere politieke partijen zien dat als een gevaarlijk signaal, ondanks dat Sonneberg, dat in Oost-Duitsland ligt, een zeer klein kiesdistrict is.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ook in de landelijke peilingen staat de AfD er zeer goed voor, met zo’n 20 procent van de stemmen. De nationale verkiezingen zijn in 2025 en inlichtingendiensten maken zich in toenemende mate zorgen om de partij, waarvan zo’n tienduizend leden, oftewel een derde van het partijbestand, wordt gezien als extreemrechts. Met name in het oosten van het land is de partij zeer populair.

Naast verontruste reacties van oppositiepolitici heeft de Duitse deelstaat Thüringen, waar Sonneberg onder valt, een officieel onderzoek gestart naar de verkiezingswinst. De winnaar, AfD’er Robert Sesselmann, wordt namelijk door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden. Als Thüringen stelt dat Sesselmann niet opkomt voor democratie, zoals is vastgelegd in de grondwet, kan zijn winst worden teruggedraaid.

Lees ook:

Recent verschenen