Poetin spreekt over Wagner en Prigozjin duikt op in Belarus

© Mikhail Tereshchenko / SPUTNIK / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 28 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onrust in Duitsland na onverwachte districtwinst extreemrechtse AfD

» Werk van Oostenrijkse schilder Klimt duurste schilderij ooit in Europa

Poetin zegt dat Wagner miljarden van Rusland heeft gekregen

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een relatief korte periode twee televisietoespraken gehouden waarin hij is ingegaan op de gewapende opstand van de Wagner-groep afgelopen weekend. Hij benadrukte dat Rusland de Wagner-groep financierde en riep hen op voor Rusland te blijven vechten. Over Wagner-baas Prigozjin zei Poetin niets.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Prigozjin zou inmiddels in Belarus zijn aangekomen, al ontbreekt bewijs. Intussen komt meer naar buiten over de rol die de Belarussische president Aljaksandr Loekasjenka heeft gespeeld rond de opstand. Zo schrijft CNN dat Loekasjenka Poetin ervan heeft overtuigd Prigozjin niet te vermoorden. Ook zei hij dat Poetin op het punt stond de Wagner-militairen, die met achtduizend man waren opgetrokken richting Moskou, aan te vallen.

Door tussenkomst van de Belarussische dictator werd Prigozjin overtuigd rechtsomkeert te maken. Russische media maken inmiddels melding van de bouw van militaire bases in Belarus, die mogelijk gebruikt worden om Wagner-militairen te stationeren. NAVO-landen hebben troepen bij de grens met Belarus op scherp gezet vanwege deze ontwikkelingen.

Lees ook:

Recent verschenen