De vloek van Panama

| Kathrin Zinkant | 17 september 2019

Fusarium oxysporum f. sp. Cubense, Tropical Race 4, een kwaadaardige bananenschimmel, verwoest plantages in heel Zuid-Amerika. Schaarste en uitsterving dreigt. Is de banaan nog te redden?

Onlangs heeft de schimmel met de onheilspellende naam Fusarium oxysporum f. sp. Cubense, Tropical Race 4 Zuid-Amerika bereikt, of beter gezegd Colombia. In juli zijn de eerste plantages in quarantaine geplaatst en een paar dagen geleden heeft de regering de noodtoestand
uitgeroepen. Al lange tijd werd hiervoor gevreesd. TR 4, zoals de schimmel kortweg wordt genoemd – heeft zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw eerst in Oost- en Zuidoost-Azië en Australië verspreid, en uiteindelijk de sprong naar het Midden-Oosten en Mozambique weten te maken. Nu is hij op de plek waar hij de grootste schade kan aanrichten, in Zuid-Amerika. Nagenoeg alle bananen op de Duitse markt komen daarvandaan. De meeste komen uit Ecuador – en uit Colombia. De tegenstander waarmee de Colombiaanse boeren nu te maken hebben, dringt via de wortels de bomen binnen, neemt met uiterst fijne draden bezit van de stam en zoekt langzaam maar zeker zijn weg naar de vlezige bladscheden, waar hij de watertoevoer afsluit. De bladeren verwelken en worden geel, de bomen gaan dood. De boeren moeten alles verbranden en hun velden in quarantaine plaatsen – hoewel zelfs dat maar tot op zekere hoogte helpt vanwege de sporen in de bodem.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid