De woordenstrijd tussen de Poolse premier en de EU

© Ronald Wittek / POOL / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 20 oktober 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Brazilië: Bolsonaro beschuldigd van ‘moord’ voor zijn aanpak van de coronapandemie

» De aarde wordt minder helder

Premier Morawiecki zet conflict met Brussel op scherp

Op dinsdag 19 oktober had de Poolse premier Mateusz Morawiecki enkele zeer harde woorden te zeggen tegen het Europees Parlement in Straatsburg, na de controversiële uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof dat bepaalde artikelen van de EU-verdragen ‘onverenigbaar‘ zijn met de nationale grondwet.

De eerste repliek ontving hij van voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die nogmaals uiting gaf aan de bezorgdheid van de Europese uitvoerende macht over een ‘rechtstreekse aanval op de eenheid van de Europese rechtsorde’, zo meldt de Belgische Franstalige publieke omroep RTBF. De Commissie dreigde ook gebruik te maken van het nieuwe conditionaliteitsmechanisme voor EU-middelen, waarmee Warschau gekort zou kunnen worden op EU-fondsen om schendingen van de rechtstaat.

Morawiecki reageerde in een lange toespraak waarin hij repte van financiële ‘chantage’ door de EU en opnieuw te beweerde dat het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) ‘steeds nieuwe bevoegdheden aan de Verdragen ontleent’. De Poolse minister-president van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) noemde dat een ‘sluipende revolutie‘ die zou leiden tot de totstandkoming van ‘een supranationale staat’ zonder de instemming van de lidstaten, meldt The Guardian. Morawiecki zei verder dat de Poolse uitspraak ‘verkeerd was geïnterpreteerd’, aldus RTBF.

‘Polen doet aan de Sovjet-Unie denken door zijn democratische instellingen via de staat te muilkorven’

Zijn opmerkingen ‘deden een aantal parlementsleden opveren en hun stem verheffen’, voegde de Franstalige Belgische zender eraan toe. ‘U had veertig minuten om ons uw leugens te vertellen‘, zei een parlementslid. ‘U bent een koorddanser op weg naar de uitgang van de EU’, zei een ander. Een volgend parlementslid zei dat ‘Polen, door zijn democratische instellingen via de staat te muilkorven, aan de Sovjet-Unie doet denken’.

Guy Verhofstadt,europarlementariër en voormalig premier van België, zei het volgende tegen de Poolse premier: ‘Het sinistere spel dat u speelt is heel duidelijk. U installeert een gepolitiseerd Grondwettelijk Hof, dat daarom wordt bekritiseerd door het Hof van Justitie van de EU (HvJ-EU). Om de uitspraken van het HvJ-EU teniet te doen, neemt u dan een besluit met dit gepolitiseerde hof dat het HvJ-EU niet langer het recht heeft om te beslissen in Polen (…). Alstublieft, draai deze domme beslissingen terug en maak, samen met de Poolse burgers, een einde aan deze krankzinnige exercitie.‘

La Libre Belgique sluit zich aan bij de woorden van Guy Verhofstadt. De uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof ‘is zeer duidelijk’, zei de voormalig Belgische premier tegen Morawiecki. ‘Het zegt dat de artikelen 1 en 19 in Polen van nul en gener waarde zijn en dat zij in strijd zijn met de Poolse grondwet. Toch maken ze deel uit van een verdrag dat u in 2004 hebt aanvaard.’

Lees ook:

Recent verschenen