Diplomatiek conflict tussen India en Canada loopt op

© Adrian Wyld / The Canadian Press

Time Magazine

| New York | Boris van der Spek | 22 september 2023

» Mediamagnaat Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van Fox en News Corp

» Polen twijfelt over wapenleveringen aan Oekraïne

India wil voorlopig geen visa meer verlenen aan Canadezen

India wil geen visa meer verlenen aan Canadese staatsburgers en wil dat Canada het aantal diplomaten in India terugschroeft. Dat meldt Time Magazine. Aanleiding zijn uitspraken van de Canadese premier Justin Trudeau, die eerder zei dat India mogelijk betrokken was bij de moord op een Canadese burger. Sindsdien is er diplomatieke rel ontstaan tussen de twee landen die blijft groeien.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Afgelopen week zei Trudeau dat er ‘geloofwaardige beschuldigingen’ waren van Indiase betrokkenheid bij de moord op een sikh-separatistenleider op Canadese bodem. Deze Hardeep Singh Nijjar, een 45-jarige Canadese burger die jarenlang werd gezocht door India, werd in juni neergeschoten buiten zijn tempel vlakbij Vancouver.

Door de opschorting kunnen Canadezen die nog geen visum hebben, voorlopig niet naar India reizen. Canada moet ook een aantal diplomaten terughalen, totdat er evenveel Canadese diplomaten in India zijn als andersom. Eerder deze week waarschuwde India staatsburgers om voorzichtig te zijn met reizen naar Canada vanwege ‘toenemende anti-Indiase activiteiten’.

Lees ook:

Recent verschenen