Polen twijfelt over wapenleveringen aan Oekraïne

© Pawel Supernak / EPA

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 22 september 2023

» Diplomatiek conflict tussen India en Canada loopt op

» Mediamagnaat Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van Fox en News Corp

Er is onvrede over de graanexport door Oekraïne naar Europa

Polen, een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne, wil mogelijk niet langer wapens leveren vanwege een conflict over de graanexport door Oekraïne, zo schrijft The New York Times. Volgens premier Mateusz Morawiecki wil Polen zich concentreren op het moderniseren van de eigen strijdkrachten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De president van Polen Andrzej Duda zegt echter dat het land niets meer stuurt omdat er weinig meer te sturen is, nadat er zo’n 320 tanks uit het tijdperk van de Sovjet-Unie naar Oekraïne zijn gebracht, naast veertien gevechtsvliegtuigen. Op de achtergrond speelt een importverbod van Polen op Oekraïens graan. Vanwege een gebrek aan afzetmarkten overspoelt Oekraïens graan Europa, waardoor boeren uit Polen, Hongarije en Slowakije komen te zitten.

Met de verkiezingen in aankomst wil Morawiecki mogelijk stemmen winnen in de rurale gebieden door zich hard op te stellen tegenover Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kaartte het verbod deze week aan bij de Verenigde Naties, tot woede van Polen, dat zei geen wapens meer te leveren.

Lees ook:

Recent verschenen