Oekraïens graan: Kyiv dient klacht in bij WTO tegen Polen, Slowakije en Hongarije

© Polina Rytova / Unsplash

Frankfurter Allgemeine Zeitung

| Frankfurt | Joep Harmsen | 19 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Moord op sikh-leider in Canada: Trudeau wijst naar India en zet diplomaat uit

» Zesde massa-extinctie dreigt, waarschuwen wetenschappers

Polen, Hongarije en Slowakije houden vast aan invoerverbod

‘Het geschil tussen Polen, Hongarije en Slowakije aan de ene kant en de Europese Commissie en Oekraïne aan de andere kant over de graanexport uit het buurland blijft oplopen’, schrijft Frankfurter Allgemeine Zeitung. Oekraïne bekritiseerde maandag de drie EU-landen omdat ze het embargo op de invoer van Oekraïens graan hebben verlengd, ondanks het opheffen van de beperkingen door Brussel. ‘Het is cruciaal voor ons om vast te stellen dat individuele lidstaten de invoer van Oekraïense goederen niet mogen verbieden’, verklaarde minister van Economie Joelia Svyrydenko. ‘Daarom dagen we ze voor de rechter.’

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Naast de verlenging van het verbod op graan, heeft Warschau het invoerverbod ook uitgebreid naar ‘meel en diervoeder’. Volgens FAZ lijkt de Poolse beslissing deels te zijn ingegeven door electorale redenen: de krant wijst erop dat er verkiezingen aankomen in Polen ‘waarbij de stem van de boeren waarschijnlijk een rol zal spelen’.

Oekraïne wil nu een klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zodat ‘de wereld kan zien hoe EU-leden zich gedragen tegenover hun handelspartners en hun eigen Unie, omdat dit ook gevolgen kan hebben voor andere staten’, aldus plaatsvervangend landbouwminister Taras Katsjka tegen Politico. ‘Vooral de maatregelen van Polen zijn pijnlijk’, becommentarieert het Duitse dagblad. Als tegenreactie overweegt Oekraïne de import van groenten en fruit uit Polen te beperken.

Lees ook:

Recent verschenen