Rusland richt zich op Oekraïense graanschuur na verstrijken deal

© Igor Tgachenko / EPA

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 20 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zweedse ambassade in Irak bestormd door woedende menigte

» Doden door schietpartij Auckland in aanloop naar opening WK

Tienduizenden tonnen graan zouden al zijn vernietigd

Na het verstrijken van de graandeal is Rusland zich gaan richten op de Oekraïense graanschuur, die essentieel is voor de voedselvoorraad van veelal arme landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Volgens BBC is bij de recente Russische raketaanvallen zeker 60.000 ton graan vernietigd en is er grote schade toegebracht aan opslaginfrastructuur aan de Zwarte Zee.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Britse omroep citeert de Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solskyi, die zegt dat een ‘aanzienlijk deel’ van de exportinfrastructuur buiten gebruik is geraakt door de aanvallen. Eerder liet het Russische ministerie van Defensie al weten dat, nu de graandeal niet meer geldig is, alle schepen die op weg zijn naar Oekraïense havens worden gezien als potentiële militaire schepen, en daarmee als oorlogspartij.

Deze schepen zullen doelwit kunnen worden door raketaanvallen, en een groot deel van de Zwarte Zee moet daarom vermeden worden door de commerciële scheepvaart, zo liet Rusland weten. Daarop volgden aanvallen op Oekraïense havens, waaronder de haven van Odessa, waar veel grote graanterminals staan.

Lees ook:

Recent verschenen