Domper voor Elon Musk: SpaceX-satellieten vergaan in zonnestorm

© SpaceX / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 21 februari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Italië besteedt 1,2 miljard uit EU-fonds voor achterstallig onderhoud op Sicilië

» Onrust in Haïti houdt aan: rechter die moord op president onderzoekt stapt op

Satellietdrama voor Elon Musk

Op 4 februari sloeg een door de zon veroorzaakte geomagnetische storm zo’n veertig SpaceX Starlink-satellieten uit hun baan. Ze waren de dag ervoor gelanceerd, ondanks stormwaarschuwingen. De mislukte lancering kostte het bedrijf van Elon Musk naar schatting tussen de 50 en 100 miljoen dollar, zo’n 44 tot 88 miljoen euro, bericht MIT Technology Review.

De komende jaren zijn meer van dergelijke grote stormen te verwachten, omdat de zon in 2025 naar verwachting het hoogtepunt van haar elfjarige activiteitscyclus bereikt, ook wel het zonnemaximum genoemd. Dat is pech voor SpaceX. Het heeft al ruim negentienhonderd satellieten ter grootte van een auto gelanceerd, maar wil er uiteindelijk tweeënveertigduizend in een lage baan om de aarde brengen, om internet in alle uithoeken van de wereld te faciliteren.

De problemen van begin deze maand suggereren dat toekomstige satellieten op grotere hoogte moeten worden uitgezet. Dat zou echter de kosten verhogen en leiden tot een groter risico op ruimteschroot.

Lees ook:

Recent verschenen