• Il Sole 24 Ore
  • Politiek
  • Dossier Brussel 5. De strijd tegen het terrorisme begint pas

Dossier Brussel 5. De strijd tegen het terrorisme begint pas

Il Sole 24 Ore | Milaan | Alberto Negri | 05 april 2016

We hebben het terrorisme te lang gezien als een ver-van-mijn-bedshow, aldus de Italiaanse journalist Alberto Negri. Daardoor konden terroristen als Salah Abdeslam onder de radar blijven.

De bloedige aanslagen in Brussel bewijzen het falen van de inlichtingendiensten van België, maar ook van die van Europa, dat getroffen is in zijn hoofdstad die tevens de zetel van de NAVO is. We hoefden alleen maar te wachten tot de Europese jihadisten zich zouden proberen te wreken na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart, en tot andere terroristische cellen in actie zouden komen. Na al het topoverleg over de samenwerking tussen de Europese inlichtingendiensten toont de werkelijkheid op tragische wijze dat zelfs de Belgen en de Fransen er niet in slagen om samen te werken.

De geschiedenis van Salah Abdeslam en zijn doodseskader zijn daarvan het symbolische bewijs. De ongrijpbare terrorist is gearresteerd op een steenworp afstand van de straat waar enkele maanden geleden nog arrestaties en huiszoekingen plaatsvonden: hij was teruggekeerd naar Molenbeek, een wijk die hem beschermde als ware het een onneembare jihadistische vesting.

Nu beginnen we eindelijk te beseffen dat Europa in oorlog is

Salah heeft maandenlang in ons midden geleefd en ongestraft grenzen kunnen oversteken. Op 9 september 2015 werd hij samen met Mohamed Belkaïd, een van de vermoedelijke coördinatoren van de aanslagen in Parijs die op 15 maart is gedood, bij de grens met Hongarije gearresteerd door de Oostenrijkse politie, die heel goed is in het bouwen van muren tegen vluchtelingen maar niet bij machte om iemands identiteit naar behoren te controleren: ze lieten hem door, samen met een andere kandidaat voor het martelaarschap.

Europa moet beseffen dat het terrorisme onder ons is, dat slachtoffers en beulen naast elkaar wonen, dat het niet om afzonderlijke gevallen gaat, dat ze hun wortels hebben in oorlogen in het Midden-Oosten en in conflicten die het continent verscheuren. Hier in Europa voeren we op een versnipperde, ongecoördineerde manier oorlog tegen IS en zijn we al tevreden als een drone of een luchtaanval een terroristische leider in Syrië of Libië heeft uitgeschakeld, in de troostrijke overtuiging dat de westerse technologie van een meedogenloze precisie is. Niets is minder waar. Wat er om ons heen gebeurt, wat zich werkelijk afspeelt tussen Europa en Raqqa [het bolwerk van IS in Syrië] en Mosul [de op een na grootste stad van Irak, die sinds 2014 in handen is van IS], blijft in mysteriën gehuld en is een complete verrassing voor de inlichtingendiensten.

Charlie Hebdo plaatste na de aanslagen deze karikatuur van Stromae met de tekst 'Papa où t'es?' ('Papa, waar ben je?'), een verwijzing naar zijn hit. – Marc Piasecki / Getty Images
Charlie Hebdo plaatste na de aanslagen deze karikatuur van Stromae met de tekst ‘Papa où t’es?’ (‘Papa, waar ben je?’), een verwijzing naar zijn hit. – Marc Piasecki / Getty Images

Nu beginnen we eindelijk te beseffen dat Europa in oorlog is. Terwijl de Europese mogendheden dat al jarenlang zijn, denk maar aan Afghanistan, Irak of Libië. Wat nu nodig is, is dat we helder nadenken over deze conflicten en ons afvragen of de beroemde ‘oorlog tegen het terrorisme’, die na de aanslagen op 11 september 2001 door de Amerikanen is begonnen, onze veiligheid al dan niet heeft versterkt. Het antwoord is natuurlijk nee. Eerst hadden we Al-Qaida, daarna kwam Islamitische Staat en misschien kunnen we binnenkort andere organisaties tegemoetzien.

Maar ook hier in Italië weten we dat het contraterrorisme vóór de tragedie moet beginnen, vóór de golf van kamikazeacties. Het moet beginnen met preventie, met discreet maar nauwkeurig onderzoek dat misschien jarenlang duurt, met voortdurende waakzaamheid en kennis van de broeinesten, met goedgekozen indicatoren. Het gaat erom de grenzen tussen de zichtbare wereld en de ondergrondse wereld te verkennen. 
Is dat gebeurd? Duidelijk niet.

Als het terrorisme met zo veel duivelse doeltreffendheid kan huishouden op Europese bodem, dan is dat omdat we te vaak buiten onze grenzen hebben gekeken en hebben gedacht dat we de situatie wel met onze drones of onze luchtaanvallen konden oplossen: een riskante keuze waardoor we geen oog hebben gehad voor wat er zich in het hart van Europa afspeelde, in het complexe sociale weefsel van onze buitenwijken, vooral in het noorden. Het lijkt misschien paradoxaal, maar de oorlog tegen het terrorisme, althans een oorlog die op een intelligente manier wordt gevoerd, moet eigenlijk nog beginnen.

Auteur: Alberto Negri

Il Sole 24 Ore
Italië | dagblad | oplage 266.088

Het prachtige resultaat van de fusie tussen Il Sole en 24 Ore. Financieel gezond, mede dankzij het zondagse magazine. Economisch nieuws heeft de voorkeur.

Dit artikel van Alberto Negri verscheen eerder in Il Sole 24 Ore.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.