DRC: blauwhelmen openen vuur aan de grens met Oeganda

© MONUSCO

360 Magazine

| Amsterdam | 01 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Colombia verklaart Stille Oceaan tot beschermd gebied

» Libanon: beschadigde silo’s in geplaagde haven van Beiroet storten in

VN-soldaten beschieten grenspost

Ten minste twee mensen zijn gedood en vijftien gewond geraakt toen leden van de vredesmissie van de Verenigde Naties (MONUSCO) in de Democratische Republiek Congo (DRC) het vuur openden op een grenspost in de oostelijke regio van het land, aldus de Congolese regering, meldt Al Jazeera.

Het incident vond zondag plaats in de Beni-regio van de DRC toen VN-soldaten van de interventiebrigade van MONUSCO vanuit Oeganda het land binnenkwamen.

Na een verbale woordenwisseling leken de vredeshandhavers het vuur te openen

Op een video van het incident, die op sociale media werd gedeeld, waren mannen te zien – ten minste één in politie-uniform en een ander in legeruniform – die oprukten naar het stilstaande VN-konvooi achter een gesloten slagboom in Kasindi. Na een verbale woordenwisseling leken de vredeshandhavers het vuur te openen, waarna ze het hek openden, doorreden en bleven schieten terwijl de mensen aan de andere kant dekking zochten.

De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, zei dat hij ‘ontsteld’ was door het incident en hij eiste ‘de aanhouding van de militairen die bij dit voorval betrokken waren en de onmiddellijke opening van een onderzoek’, meldt de onafhankelijke Congolese radiozender Radio Okapi.

Lees ook:

Recent verschenen