Colombia verklaart Stille Oceaan tot beschermd gebied

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 01 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» DRC: blauwhelmen openen vuur aan de grens met Oeganda

» Libanon: beschadigde silo’s in geplaagde haven van Beiroet storten in

Visserij en oliewinning zullen verboden worden

De Colombiaanse president Iván Duque heeft vlak voor zijn aftreden aangekondigd dat zijn land als eerste op het westelijk halfrond 30 procent van zijn oceaangebied tot beschermd gebied zal verklaren, wat betekent dat visserij en oliewinning verboden zullen worden, meldt Axios.

Oceanen produceren de helft van alle zuurstof in de wereld

Die stap is belangrijk, want volgens wetenschappers worden de oceanen aangetast door overbevissing, vervuiling, verblekende koraalriffen, zeespiegelstijging en hogere temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De kans op sterfte, overstromingen en verlies van voedselbronnen gaat daardoor drastisch omhoog. Oceanen produceren de helft van alle zuurstof in de wereld en absorberen 31 procent van door de mens geproduceerde kooldioxide.

Negen landen die grenzen aan de Stille Oceaan (VS, Mexico, Chili, Peru, Ecuador, Canada, Panama, Costa Rica en Colombia) hebben in juni op de top van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika een verklaring ondertekend waarin ze beloven meer samen te werken en sneller maatregelen te nemen voor de bescherming van oceaangebieden.

Lees ook:

Recent verschenen