Redactie La Prensa gedwongen Nicaragua te verlaten wegens vervolging door regime Ortega

Members of the police remain at the entrance of a property owned by Editorial La Prensa during a search operation, in Managua, Nicaragua, 13 August 2021.

360 Magazine

| Amsterdam | 22 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Liz Truss en Rishi Sunak laatste twee kandidaten voor Brits premierschap

» Leonor Zalabata Torres wordt de eerste inheemse vrouw die Colombia vertegenwoordigt bij VN

Drie directeuren van het dagblad zitten al in de gevangenis

De redactie van het Nicaraguaanse dagblad La Prensa wordt ‘gedwongen te vertrekken’ uit Nicaragua. Het besluit is ingegeven door ‘de vervolging die het regime-Ortega heeft geïntensiveerd tegen het personeel’, verklaarde de La Prensa op donderdag.

De afgelopen twee weken zijn journalisten, fotografen en medewerkers het land ontvlucht, soms zonder paspoort omdat de overheid weigert hun reisdocumenten te vernieuwen, meldt de krant. Drie directeuren van het dagblad en een journalist zijn al in de gevangenis beland. Twee andere werknemers werden op 6 juli gearresteerd zonder dat de aanklacht tegen hen werd toegelicht. Ook werden daarbij de huizen van andere personeelsleden doorzocht.

Sinds 2018 hebben de autoriteiten het aantal invallen in de redactiekantoren van La Prensa verhoogd

Sinds 2018 hebben de autoriteiten, op bevel van president Daniel Ortega, het aantal invallen in de redactiekantoren van La Prensa maar ook van 100% Noticias en Confidencial verhoogd. De redactie reorganiseert zich in het buitenland ‘om de Nicaraguanen te blijven informeren zoals zij dat al meer dan 95 jaar doet’.

Lees ook:

Recent verschenen