Liz Truss en Rishi Sunak laatste twee kandidaten voor Brits premierschap

© AP Photo / Frank Augstein

360 Magazine

| Amsterdam | 21 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Leonor Zalabata Torres wordt de eerste inheemse vrouw die Colombia vertegenwoordigt bij VN

» Hussein al-Sheikh mogelijk nieuwe president Palestina

Na vijf stemrondes zijn alleen Truss en Sunak over

Na vijf stemrondes binnen de Conservatieve Partij zijn er twee kandidaten overgebleven voor de functie van premier van het Verenigd Koninkrijk: minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss (46) en ex-minister van Financiën Rishi Sunak (42). Zo’n 160.000 leden zullen de opvolger van de aftredende premier Boris Johnson aanwijzen. Twee televisiedebatten moeten hen helpen bij het maken van hun keuze. De uitslag van de stemming wordt op 5 september bekendgemaakt.

Volgens The Daily Telegraph leidt Liz Truss de race. Geen enkele andere kandidaat kreeg zoveel stemmen als zij bij de stemming van woensdag en de bookmakers maken haar de favoriet, ook al heeft Rishi Sunak de meeste steun (137) bij de vijf stemmingen, merkt het conservatieve dagblad op. Beide kandidaten zitten dichter op elkaar dan destijds, toen Boris Johnson en Theresa May het op 10 Downing Street gemunt hadden.

Een van de belangrijkste verschillen tussen de beide conservatieven betreft de belastingverlaging in het huidige economische klimaat. Truss belooft onmiddellijk te verlagen, terwijl Sunak liever nog even afwacht in deze tijden van economische onzekerheid.

Lees ook:

Recent verschenen