Duitse rechtbank geeft boete voor nazi-uitlatingen AfD-kopstuk

© AP

Euronews

| Lyon | Boris van der Spek | 15 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker acht seizoenarbeiders omgekomen bij busongeluk in Florida

» Zoektocht in Frankrijk na dodelijke gevangenenbevrijding op snelweg

Björn Höcke gebruikte een slogan van de voormalige SA

Een Duitse rechtbank heeft een vooraanstaand lid van de extreemrechtse Alternative für Deutschland een boete opgelegd voor het gebruik van een verboden nazi-uitdrukking tijdens een politieke bijeenkomst. Dat meldt EuroNews. Björn Höcke, de leider van de AfD in de oostelijke regio Thüringen, kreeg een boete voor het gebruiken van een slogan die geassocieerd wordt met de paramilitaire vleugel van de nazi-partij, de SA, tijdens een toespraak op een campagne-evenement in mei 2021.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Höcke, een voormalig geschiedenisleraar, sloot die toespraak af met de kreet ‘alles voor Duitsland’. De rechter oordeelde dinsdag dat hij op de hoogte was van de nazi-connotaties toen hij deze uitspraak deed, en legde hem een boete op van 13.000 euro. De aanklagers hadden een voorwaardelijke straf van zes maanden geëist.

Höcke, die een maximale gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd hing, beschuldigde de aanklagers ervan dat hij het slachtoffer was van ‘politieke onderdrukking’. Duitsland heeft strenge wetten die het gebruik van slogans, propaganda en symboliek die verbonden zijn aan de nazi’s verbieden.

Recent verschenen