AfD-kandidaat loopt overwinning mis in district in Thüringen

© Jacob Schröter / IMAGO

Süddeutsche Zeitung

| München | Sterre Kilsdonk | 29 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Drie Amerikaanse soldaten omgekomen in Jordanië

» Finland: nederlaag voor radicaal-rechts in presidentsverkiezingen

Duizenden mensen demonstreerden afgelopen weken tegen rechts-extremisme

De Duitse partij Alternative für Deutschland heeft de verkiezingen in Saale-Orla-Kreis, een district in Thüringen, verloren, ondanks een voorsprong in de eerste ronde. Dat schrijft Süddeutsche Zeitung. De krant legt een verband tussen de nederlaag en de grote demonstraties die afgelopen weken in Duitsland plaatsvonden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

CDU-kandidaat Christian Herrgott won zondag met 52,4 procent van de stemmen van AfD-kandidaat Uwe Thrum, die 47,6 procent van de stemmen ontving. 69 procent van de meer dan 66.000 kiesgerechtigden nam deel aan de tweede ronde, dat is twee keer zoveel als bij de laatste districtsraadsverkiezing in 2018. Thrum was met een duidelijke voorsprong de run-off ingegaan en had gehoopt het tweede AfD-districtsraadslid in Duitsland te worden. 

De Thüringse AfD is door de Federale Dienst voor de Bescherming van de Grondwet, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, gecategoriseerd als een extreemrechtse partij en onder observatie geplaatst. In Thüringen, net als op andere plekken in Duitsland, demonstreerden onlangs duizenden mensen tegen rechts-extremisme.

Recent verschenen