Finland: nederlaag voor radicaal-rechts in presidentsverkiezingen

The three candidates with most preliminary votes, National Coalition presidential candidate Alexander Stubb (middle), social movement presidential candidate Pekka Haavisto (left) and the Finns Party presidential candidate Jussi Halla-aho cheer at the Presidential election night rally at the Helsinki City Hall in Helsinki, Finland on January 28, 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER - FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES.

Deutsche Welle

| Bonn | Joep Harmsen | 29 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» AfD-kandidaat loopt overwinning mis in district in Thüringen

» Drie Amerikaanse soldaten omgekomen in Jordanië

Finland krijgt pro-Europese president

De eerste ronde van de Finse presidentsverkiezingen van zondag is gewonnen door de conservatieve oud-premier Alexander Stubb, met 27,2 procent van de stemmen. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de groene kandidaat Pekka Haavisto, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, die 25,8 procent van de stemmen kreeg. De kandidaat namens De Finnen, Jussi Halla-aho, is uit de race. De radicaal-rechtse voorzitter van het Finse parlement had met 19 procent niet genoeg stemmen om deel te nemen aan de tweede ronde. Dat schrijft Helsingin Sanomat.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Wie de presidentsverkiezingen wint wordt nog spannend, schrijft de Finse krant. Onder kiezers speelt vooral wie Finland het beste beschermt tegen Rusland. ‘We kiezen een president in moeilijke tijden, in een situatie waarin oorlog woedt in Europa, Rusland Finland bedreigt en Finland lid is van de NAVO. De belangrijkste taak van de Finse president is altijd geweest om Rusland aan de andere kant van de grens te houden’, aldus Helsingin Sanomat.

Hoewel de bevoegdheden van de president in Finland beperkt zijn, helpt het staatshoofd het buitenlands en veiligheidsbeleid te sturen in samenwerking met de regering, legt Deutsche Welle uit. De president treedt ook op als opperbevelhebber van de Finse strijdkrachten en vertegenwoordigt het land op NAVO-bijeenkomsten.

Met deze twee kandidaten krijgt Finland sowieso een pro-Europese president. De radicaal-rechtse Jussi Halla-aho pleitte voor een Fins vertrek uit de EU, een ‘Fixit’, maar kreeg voor dat programma niet genoeg kiezers achter zich.

Recent verschenen