Duitsland: hoofd cybersecurity ontslagen wegens vermeende banden met Rusland

© Stefan Boness / Ipon / Imago Stock & People GmbH

360 Magazine

| Amsterdam | 20 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Frans cementbedrijf Lafarge zwaar bestraft voor steun aan IS in Syrië

» Ethiopisch leger verovert verschillende steden in door oorlog verscheurd Tigray

Schönbohm onderhield contacten met Russische bedrijf

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft dinsdag het hoofd van het nationale cybersecurity-agentschap BSI, Arne Schönbohm, ontslagen, zo heeft Der Spiegel uit veiligheidskringen vernomen. Later werd dit bevestigd door een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

Schönbohm werd uit zijn functie als hoofd van het nationale cyberbeveiligingsagentschap BSI gezet nadat media hadden gemeld dat hij banden had met mensen die betrokken zijn bij Russische inlichtingendiensten. Faeser was naar verluidt bezorgd over Schönbohms voortdurende contacten met een vereniging genaamd de Cyber Security Council of Germany, bericht Deutsche Welle.

De organisatie kwam onder vuur te liggen nadat Rusland Oekraïne binnenviel, vanwege de connectie van een van haar leden met het Kremlin, aldus DW. Cybersecuritybedrijf Protelion werd afgelopen weekend uit de raad gezet. Tot maart heette het bedrijf Infotecs en was het een dochteronderneming van zijn Russische naamgenoot. Het zou zijn opgericht door een voormalig lid van de Russische inlichtingendienst ,die een onderscheiding heeft ontvangen van president Vladimir Poetin.

Lees ook:

Recent verschenen