Ethiopisch leger verovert verschillende steden in door oorlog verscheurd Tigray

Schermafbeelding © Al Jazeera / YouTube

360 Magazine

| Amsterdam | 20 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland: hoofd cybersecurity ontslagen wegens vermeende banden met Rusland

» VS: Frans cementbedrijf Lafarge zwaar bestraft voor steun aan IS in Syrië

Ethiopische leger neemt sleutelstad Shire in

Het Ethiopische leger heeft de controle over drie steden overgenomen van rebellen in de door oorlog verscheurde noordelijke regio Tigray, aldus de regering. Internationaal groeit de bezorgdheid over het opnieuw oplaaiende conflict tussen federale troepen en Tigrayse rebellen, bericht Al Jazeera.

Een van de ingenomen steden is Shire, een universiteitsstad met een vliegveld. Het ligt op een strategisch kruispunt waardoor het Ethiopische leger ruimere toegang zou kunnen krijgen tot andere gebieden in Tigray, zoals de steden Axum en Adwa, of zelfs de regionale hoofdstad Mekelle, die 140 km verderop ligt. De stad herbergt tienduizenden mensen die door het conflict uit andere gebieden zijn verdreven.

Het leger van Ethiopië en zijn bondgenoten, waaronder troepen uit het naburige Eritrea, vechten sinds eind 2020 af en aan tegen de Tigrayese strijdkrachten. Bij het conflict zijn al duizenden doden gevallen, miljoenen mensen op de vlucht geslagen en honderdduizenden op de rand van de hongersnood beland.

Lees ook:

Recent verschenen