Duivelse ironie

| Christiane Lutz | 16 april 2020

De legende wil dat toen in 1634 de builenpest woedde in het kleine Beierse dorpje Oberammergau de inwoners zich wanhopig tot God richtten en Hem beloofden elk decennium een passiespel te zullen opvoeren als Hij de epidemie liet eindigen. Vanaf dat moment stierf niemand meer aan de zwarte dood en sindsdien spelen ze elke tien jaar het leven van Jezus Christus na in een speciaal daarvoor gebouwd theater. Hoe zullen alle godsvruchtige fans de duivelse ironie verklaren dat het dit jaar niet doorgaat uit angst voor een besmettelijke ziekte waarvan het dorp destijds werd verlost?

Dit verhaal begint op de eerste dag dat de mannen van Oberammergau zich niet meer mogen scheren. En eindigt op de dag dat ze dat wel weer mogen. Een periode van 378 dagen: de voorbereidingen voor het evenement dat hier elke tien jaar plaatsvindt, nemen ruim een jaar in beslag.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid