Ecuador: akkoord bereikt tussen regering en inheemse demonstranten

© Martin Bernetti / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 01 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» President Xi prijst ‘één land, twee systemen’-principe tijdens jubileum Hongkong

» Soedan: ten minste zeven mensen gedood bij protesten tegen militair bewind

Einde aan achttien dagen van protest

Na achttien dagen van demonstraties en geweld, waarbij zes doden en honderden gewonden vielen, werd op donderdag 30 juni een akkoord bereikt tussen de Ecuadoraanse regering van Guillermo Lasso en de inheemse leiders, van wie de eisen slechts gedeeltelijk werden ingewilligd. Inheemse groepen voerden actie tegen de gestegen kosten van levensonderhoud in het land.

De bemiddeling van de katholieke kerk ‘was doorslaggevend voor het bereiken van een consensus en het sluiten van compromissen aan beide zijden’, meldt de website Qué! En ondanks ‘enkele meningsverschillen op het laatste ogenblik tussen sommige inheemse leiders vóór de ondertekening van de tekst’, konden de partijen uiteindelijk ‘verklaren dat de nationale staking is beëindigd’.

‘De meerderheid van de bevolking is niet tevreden over oud-bankier Lasso’

De donderdag ondertekende overeenkomst voorziet in een verdere verlaging van de brandstofprijzen met 5 dollarcent, boven op de verlaging met 10 cent die al tijdens de protesten werd bereikt. Dit zorgt voor een totale verlaging met 15 cent – ver verwijderd van de 40 cent die door de demonstranten werd geëist.

De regering van Guillermo Lasso heeft ook toegezegd twee decreten te herzien die oliewinning en mijnbouw reguleren, om de exploitatie ‘in beschermde gebieden en voorouderlijke gebieden’ van inheemse gemeenschappen, of in ‘archeologische zones’ te voorkomen, aldus El Mercurio.

Maar de weg naar verzoening zal lang zijn, aldus Clarín, aangezien Guillermo Lasso, gered door verdeeldheid binnen de oppositie, eerder deze week aan afzetting ontsnapte. ‘De meerderheid van de bevolking is niet tevreden over oud-bankier Lasso’, schrijft het Argentijnse dagblad. ‘En niet omdat hij rechts-conservatief is, maar omdat ze vinden dat hij zijn belofte van een beter, minder corrupt land, met meer banen en betere inkomens, niet is nagekomen.’

Lees ook:

Recent verschenen