Ecuador: inheemse demonstranten proberen parlement binnen te dringen

© Martin Bernetti / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 24 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onderzoek: coronavaccins hebben in 2021 bijna 20 miljoen levens gered

» Vaticaan stelt archieven Pius XII over joden online beschikbaar voor publiek

Dag 11 van grootschalige inheemse protesten in Ecuador

De Ecuadoraanse politie heeft donderdag een grote groep demonstranten, aangevoerd door inheemse vrouwen, uiteengedreven die het parlement in Quito probeerde binnen te dringen. Het land bevindt zich momenteel op de elfde dag van grootschalige protesten tegen de stijgende kosten van levensonderhoud, die sinds het begin van de crisis vier mensen het leven hebben gekost.

De demonstranten eisen een verlaging van de brandstofprijzen of het aftreden van president Guillermo Lasso en zijn regering. De protesten staan onder leiding van de CONAIE, een invloedrijke organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking.

Politieagenten probeerden met traangas te voorkomen dat de demonstranten het gebouw binnenkwamen. Betogers reageerden met stenen, vuurwerk en molotovcocktails. Volgens het Ecuadoraanse dagblad El Universo wilden de demonstranten het parlement betreden om de voorzitter te vragen artikel 130 van de grondwet toe te passen, waarmee de president afgezet kan worden. Tussen 1997 en 2005 hebben drie Ecuadoraanse presidenten onder druk van de inheemse bevolking moeten aftreden.

Lees ook:

Recent verschenen