Onderzoek: coronavaccins hebben in 2021 bijna 20 miljoen levens gered

© Mat Napo / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 24 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Vaticaan stelt archieven Pius XII over joden online beschikbaar voor publiek

» Ecuador: inheemse demonstranten proberen parlement binnen te dringen

Vaccinatie heeft verloop van pandemie aanzienlijk veranderd

Coronavaccins hebben in het eerste jaar van de vaccinatiecampagnes 19,8 miljoen van de mogelijke 31,4 miljoen sterfgevallen voorkomen, blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het is de eerste poging om een schatting te maken van het aantal sterfgevallen dat direct en indirect is voorkomen als gevolg van vaccinatie tegen covid-19.

‘Vaccinatie tegen covid-19 heeft het verloop van de pandemie aanzienlijk veranderd, waardoor wereldwijd tientallen miljoenen levens zijn gered. Door de slechte toegang tot vaccins in landen met lage inkomens is het effect in deze gebieden echter beperkt gebleven, waardoor het belang van wereldwijde toegang tot vaccins wordt benadrukt’, aldus de studie.

De onderzoekers maakten gebruik van data uit 185 landen die tussen 8 december 2020 en 8 december 2021 verzameld werden. China werd echter niet in de analyse meegenomen vanwege haar hoge bevolkingsaantal en strenge maatregelen om verspreiding tegen te gaan, waardoor de resultaten niet vergelijkbaar zouden zijn, aldus de onderzoekers.

Lees ook:

Recent verschenen