Ecuador: protegé van ex-president Correa wint eerste ronde presidentsverkiezingen

© Rafael Rodríguez Mayel / Anadolu Agency

El Telégrafo

| Quito | Joep Harmsen | 21 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Russische ruimtesonde is neergestort op de maan

» Nederland en Denemarken leveren F-16’s aan Oekraïne

González neemt het in de tweede ronde op tegen Noboa

Luisa González, de protegé van de veroordeelde ex-president Rafael Correa, kwam zondagavond als beste uit de bus in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador, met 33 procent van de stemmen. Dat maakt El Telégrafo bekend op basis van de voorlopige resultaten van 74 procent van de getelde stembiljetten. In de tweede ronde, op 15 oktober 2023, zal ze het opnemen tegen de rechtse kandidaat Daniel Noboa, die tweede werd met 24 procent van de stemmen. Noboa is de zoon van de rijke bananenhandelaar en voormalig presidentskandidaat Álvaro Noboa.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De verkiezingen in Ecuador werden overschaduwd door politiek geweld, met als dieptepunt de moord op de anticorruptiekandidaat Fernando Villavicencio eerder deze maand. Christian Zurita, zijn plaatsvervanger, haalde niet genoeg stemmen voor de tweede ronde.

Luisa González, die voor de verkiezingen vrijwel onbekend was, wordt gezien als de natuurlijke opvolger van Correa, de linkse, populistische president die het land regeerde van 2007 tot 2017. Als kandidaat voor de partij Revolución Ciudadana had ze gezegd dat Correa haar adviseur zou zijn als ze werd gekozen. Correa leeft in ballingschap in België en werd in 2020 bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor corruptie.

Lees ook:

Recent verschenen