Nederland en Denemarken leveren F-16’s aan Oekraïne

© Oekraïense Presidentiële Persdienst / AFP / Handout

The Telegraph

| Londen | Joep Harmsen | 21 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Russische ruimtesonde is neergestort op de maan

» Nederland en Denemarken leveren F-16’s aan Oekraïne

Nederland en Denemarken sturen samen 61 F-16’s

Het is de ‘eerste harde belofte’ van NAVO-landen om moderne gevechtsvliegtuigen aan Kyiv te leveren, aldus The Telegraph. Nederland en Denemarken kondigden zondag tijdens een verrassingsbezoek van president Volodymyr Zelensky aan de twee landen aan dat ze 61 F-16’s aan Oekraïne zullen doneren zodra de training van Oekraïense piloten is voltooid. Vrijdag gaven de Verenigde Staten groen licht voor de overdracht van deze vliegtuigen van Amerikaanse makelij.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Dit zullen de eerste F-16’s van Oekraïne zijn en ‘de eerste keer dat westerse bondgenoten vliegtuigen van NAVO-kwaliteit aan Kyiv leveren,’ aldus Financial Times. De Britse zakenkant wijst erop dat ‘Slowakije en Polen eerder hun vloot Sovjetvliegtuigen aan Oekraïne hebben gegeven’.

Demissionair premier Mark Rutte ‘plakte geen cijfer’ op het aantal vliegtuigen, maar gaf zondag aan dat de Nederlandse luchtmacht 42 F-16’s tot haar beschikking geeft, meldt The Guardian. Maar de Oekraïense president was stelliger op sociale media: ‘42 straaljagers. En dat is nog maar het begin,’ schreef hij. De Deense premier Mette Frederiksen zei dat haar land negentien F-16’s zou leveren: zes aan het begin van het jaar, acht volgend jaar en de resterende vijf in 2025.

Lees ook:

Recent verschenen